Detta bildspel kräver JavaScript.

Skogskyrkogården är känd över hela världen och finns sedan 1994 med på Unescos världsarvslista på grund av sin unika arkitektur. Skogskyrkogårdens utformning utgår från besökarens upplevelse, sorgen och känslorna kring den. Till exempel så är vägarna till kapellen gjorda så att den sörjande ska komma i rätt stämning inför avskedsceremonin. Efter avskedet leds uppmärksamheten mot naturen för att på så vis försona den sörjande med sorgen. Detta är en av de vackraste och mest rogivande platserna i Stockholm. Man hinner snabbt glömma världen utanför när man kommer in här, det är som ett vackert och storslaget konstverk. Själva gravplatserna är ordnade i kvadrater inne i tallskogen. Förutom fem kapell finns här också en minneslund och en monumental kulle, Meditationslunden samt ett gravvalv i det fria för placering av gravurnor.

Skogskyrkogården är fullt av regisserade rörelser, stanna upp och lägg märke till dem. Man upplever ljus, skugga, intimitet, väldighet och utsikter. Entrén är kantad av murar som leder vidare in mot den storslagna halvcirkelformade förgården. Murarna är först höga men eftersom vägen lutar uppåt och murarna är vågräta så sjunker murarna allteftersom. Det finns en tanke med allt här. Trapporna upp till Meditationslunden är ett bra exempel på det. De blir successivt lägre ju närmare du kommer toppen för att du inte ska vara uttröttad när du kommer upp.

Det är sorgligt men det är vackert. Det är livet. Missa inte det gamla barngravfältet, på sommaren ängsliknande, vid Skogskapellet. Det är en mycket rörande och känslomättad plats som ännu har några små gravstenar kvar. Gravfältet används dock inte längre. Barngravfältet har fått en egen formgivning med lövträd istället för barrträd, vilket ger en ljusare karaktär. Det är också nedsänkt vilket ger en omslutande känsla. I fonden har du här Greta Garbos gravterrass.

Förutom den kristna protestantiska delen av kyrkogården finns två muslimska och två ortodoxa områden. Dessutom finns mindre områden för bahajer, madier och katoliker. Judiska församlingens begravningsplats ligger även den i anslutning till Skogskyrkogården.

Alla helgons dag uppmärksammas årligen på Skogskyrkogården och alla kapell är öppna. Kyrkogårdsförvaltningen bjuder på musik i Heliga korsets kapell idag och under allhelgonasöndagen anordnas guidade visningar av kyrkogården.