Detta bildspel kräver JavaScript.

Då det är höstlov den här veckan så är det ett bra tillfälle att skriva om Palatset. Ett palats är precis vad det här är, eller ett kreativt hus för barn och ungdomar mellan 6 – 18 år. Det är fyllt med alla typer av spännande aktiviteter i 33 rum fördelade på sex våningar. Det är en kreativ och kulturell mötesplats där man kan göra, se, känna, uppleva, skapa eller bara vara. Det finns biograf, tv- och radiostudio, musikstudio, en scen, en bokslukarhörna bland mycket annat. I verkstäderna kan man skapa ditt eget konstverk.

Palatset är inrymt i det gamla stadsarkivet på Riddarholmen. Byggnaden har även ett kontorshotell för personer, organisationer och företag som har anknytning till verksamheten. Längst upp i huset ligger Palatsetbaren, en plats där kulturaktörer kan träffas och mingla. Det ingår i Palatsets idé om ett kulturkluster, vilket är en väsentlig del i konceptet. Genom att ge barnkulturens aktörer en gemensam samlingspunkt kommer det att skapas nya projekt och inte minst öka statusen inom barnkulturen som tills idag inte har någon liknande samlingsplats.

Palatset är ett hus med tusen möjligheter. Exempelvis kan man göra film och radio i medieverkstan, hänga i fotostudion, gå på bio, bli teatersminkad, hänga i uppfinnarlabbet, greja med textil, gå på skrivarworkshop eller träffa författare i bokeriet, komponera i musikverkstan, lära dig sjunga, klä ut dig i kostymeriet, skapa konst i ateljén, och så klart äta god mat. Varje helg är det konserter, dansföreställningar och författarsamtal och kvällstid kommer det anordnas exempelvis tv-spelskvällar. I varje rum finns vuxna pedagoger eller ”inspiratörer”, de finns där som stöd men ska inte lägga sig i barnens kreativa process. Här är det barnen som ska ta plats.

Ta med dig barnen och låt kreativiteten flöda!