Visste du att det här är Stockholms finaste lysande skylt?

Stockholms Stadsmuseum anordnade en tävling där Stockholmarna fick rösta fram årets lysande skylt i syfte att uppmärksamma, bevara och vårda vårt kulturarv. Årligen i september kommer en jury att nominera ett antal skyltar, baserat på tips och inventeringar av ljusskyltar som Stadsmuseet gjort. Därefter är det upp till stockholmarna och andra intresserade att rösta fram sin favoritskylt. 541 personer röstade fram årets vinnare på Facebook och på Stockholms stadsmuseum där bilder på de nominerade bidragen ställdes ut. Övriga nominerade var Tennstopet, Victoria och Kungsgatan 48. Till Stockholms skyltpris kan nomineras en inom Stockholms stads gräns fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning, placerad utomhus och med verkan i stadsrummet och den offentliga miljön.

Sedan 1959 har Tuloreklamen vid S:t Eriksbron lyst upp tillvaron för många stockholmare. Trots att Tulo-tabletterna sedan länge har varit frånvarande på marknaden har Cloetta, som tagit över varumärket, hållit skylten tänd. Under mitten av 90-talet var neonskylten i gravt behov av renovering och Cloetta hade planer på att ta ner den från fasaden eftersom Tulo inte längre fanns i sortimentet. En folkstorm uppstod och en mängd politiker blev involverade i debatten. Skylten, menade man, var ett kulturarv som absolut inte fick försvinna och Stockholms stad bidrog till renoveringen.

Juryns motivering: ”Tulo är klassisk ljusreklam, en animerad lekfullhet med smakfullt trillande tabletter, till glädje sedan mer än femtio år. Tulo är en omistlig ljuspunkt i Stockholm.”

Tulo var en svensk tuggbar halstablett tillverkad av Choklad-Thule. Firman grundades 1910 och kom 1926 till Kungsholmen, då den nya fabriksfastigheten uppfördes. 1969 förvärvades Choklad-Thule av Cloetta. Tulo fanns bland annat med mentol-, citron- & honungssmak. Slogan för halstabletten var Tag Tulo i tid! och Tag alltid Tulo!. Halstabletten är även känd från ordspråket Tulo mellan knäna som bland annat används av Sunes mamma i filmen Sunes Sommar då dottern Anna ska träffa killen Leif under kvällen.