Efter en tids renovering har nu Svenskt Tenn nyöppnat sin butik på Strandvägen 5. Butiken som legat på samma adress sedan 1927 anses vara något utav det svenskaste som finns. Svenskt Tenn har en gedigen historia och har satt Sverige på kartan inom inredning och design.

Företaget startades 1924 av den driftiga och idérika formgivaren Estrid Ericson tillsammans med den etablerade tennkonstnären Nils Fougstedt. Det började med tenn, det var ett material som låg i tiden. När fokus på tenn ebbade ut utökade hon sortimentet med möbler och inredningsdetaljer. Under 1930-talet startade ett samarbete tillsammans med arkitekten Josef Frank, de skapade några av 1900-talets största designklassiker. Utomlands blev Svenskt Tenn snabbt känt. Man ställde ut i London, Paris, Warszawa, Prag, New York, Chicago och San Francisco och ”Swedish Modern” blev ett begrepp. Ester hade ett öga för estetik och kunde framhäva möblerna på ett alldeles speciellt sätt. I butiken på Strandvägen gjordes färgglada dukningar som stod emot den svenska hemslöjdsnormen. Det hände ibland att kunderna köpte ett helt bord, det vill säga allt som stod framdukat; servetter, dukar, glas, bestick, porslin och dekorationer. Kundkretsen hade sedan 1920-talet varit internationell, och förutom kungligheter och kända skådespelare kom under kryssningsfartygens era också amerikanska dollarmiljonärer till Nybroviken och Svenskt Tenn.

Företaget såldes till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Det är inte bara det estetiska arvet som gör Svenskt Tenn speciellt utan också företagsformen. Stiftelsen främjar även vetenskaplig och medicinsk forskning och undervisning i Sverige och som även stödjer fortlevnaden av kulturella och konstnärliga värden inom svensk heminredningstradition.

Idag rymmer den tidlösa butiken en elegant tesalong och ett showroom för tennobjekt och accessoarer. Och Estrid Ericsons eget kontor har lyfts fram i en fast utställning bakom glas. Estrid Ericson drack sin favoritdryck te två gånger om dagen. Två och en halv kopp på morgonen och två och en halv kopp till lunch. Idag kan man gå i hennes fotspår och efter ett besök i butiken kan man nu ta sig en kopp te i den vackra vackra tesalongen.