Detta bildspel kräver JavaScript.

Idag är det dags för höstens sista Bondens egen Marknad. Varje lördag från augusti till oktober är det torghandel där bönderna som själva producerat sina produkter kommer in till stan och säljer dessa. Här finns det lokalt producerade grönsaker, frukt, kött, fisk, bröd, sylt, saft, marmelad, ost, honung, hantverk och mycket mer, utbudet varierar kraftigt mellan de cirka 40 försäljarna.

Lantbruken som säljer på marknaden ska själva ha odlat eller fött upp allt de säljer, och när det gäller förädlad mat som sylt eller korv ska huvudingrediensen vara från gården. Gården får inte heller ligga mer än 250 km ifrån marknaden. På Bondens egen Marknad kommer du så nära den lokala produktionen som möjligt samtidigt som du är kvar i stan.

Luften är full av spännande dofter från nybakat bröd och färska grönsaker. Det är en trevlig tillställning och det ger en speciell känsla att köpa direkt av producenten. Man strosar omkring i havet av färger och får smaka på lokala specialiteter som inte längre kan hittas i dagligvaruhandeln. Varorna som säljs på marknaden är garanterat de färskaste man kan få tag på, ofta skördade samma dag. Det är god stämning och man stannar gärna till vid stånden och pratar med försäljarna.

Vanligtvis hittar man marknaden på två platser i Stockholm, Tessinparken på Östermalm och på Katarina Bangata på Södermalm. Idag är dock endast den sistnämnda öppen, Tessinparken har tagit ledigt fram till jul då de båda återkommer med en egen julmarknad.