Detta bildspel kräver JavaScript.

Mitt i Stockholm ligger Medelhavsmuseet som är ett arkeologiskt kulturhistoriskt museum med inriktning på samlingar från medelhavsländerna och främre orienten. Det är Sveriges främsta arkeologiska museum för just medelhavskulturerna och visar fascinerande fynd från det forna Egypten, Cypern, Grekland, Romarriket, Främre Orienten och den islamiska världen. Här får man som besökare gå på en historisk upptäcktsfärd bland mumier och gamla kulturplatser. Mumien kan emellertid känna sig trygg, han ligger inhyst i bankens gamla kassavalv.

Museet är inhyst i Inteckningsbankens gamla lokaler vid Gustav Adolfs torg. Det är en imponerande byggnad med en stor hall omgiven av två våningar med valv och glastak. I bankdirektörens före detta kontor ligger Bagdad Café som har samma inriktning som museet. Här kan man luncha, äta middag eller fika med utsikt över antingen den vackra lokalen eller med den imponerande vyn över torget med slottet i bakgrunden. Caféet drivs av Umur Telmen som tillsammans med sin bror även står bakom klassiker Halv grek plus turk på Östermalm. Lokalen är smyckat med stora svartvita fotografier och vattenpipor allt för att få den rätta stämningen.

Museet har även en omfattande programverksamhet med visningar, barnverkstad, föreläsningar, konserter, tema- och kulturdagar. Museets ambition är att vara en interkulturell mötesplats.

Självklart finns det också en butik där det bland annat säljs kopior av föremål i samlingarna, men även mycket annat såsom antika musmattor tillexempel.