Kanelbullens dag. Att vi hedrar en bulle kan tyckas konstigt och kommersiellt men å andra sidan när åt du en kanelbulle senast? En klassisk fika på café innebär inte så mycket kanelbulle nuförtiden utan har blivit ersatt av andra godsaker i mer modern tappning eller kanske framförallt av nyttigare alternativ så idén men kanelbullens dag kanske inte är så dum ändå.

Det finns framförallt ett café här i staden som jag tänker på när vi pratar kanelbullar och det är Saturnus. Har man en gång varit där så vet man. Gigantiska, goda och smakrika i olika tappningar med eller utan kardemumma eller mandelmassa. Detta är inte en bulle man äter själv, snarare delar den på fyra.

Det franskinspirerade Café Saturnus serverar förutom kanelbullarna även frukost och lunch och på helgerna brunch. På menyn står hemmagjord granola med fruktsallad, äggröra och bacon och färskpressad apelsinjuice. Och vad är mer franskt än att avsluta helgens långfrukost med en pain au chocolate. Lunchen har en väldigt varierad meny men återkommande inslag är linguini på tisdagar och steak frites på fredagar. Det är ofta kö, framförallt till frukost och brunch, och i kombination med en liten lokal så kan det många gånger vara svårt att hitta plats om man inte har tid att vänta en stund. Men det är väl värt väntan.

På sommaren, faktiskt långt in på vintern, har de en liten uteservering på trottoaren. Trots att man sitter bland parkerade bilar och förbipasserande människor så är det mysigt och det känns snarare som man sitter på en piazza i Rom än ett café i centrala Stockholm.