Att gå på bio är nära förknippat med hösten. Det blir mörkt och ruskigt ute och man vill krypa in i värmen och flytta tankarna långt bort. Varför inte besöka Stockholms äldsta biograf i drift, Zita. På denna biograf ser man filmer som annars har svårt at leta sig till de större biograferna. Zita är en del av Folkets Bio vilket är en kulturförening med uppgift att visa kvalitétsfilm.

Biografen Zita har en lång och gedigen historia som sitter i väggarna. Det är Stockholms äldsta biograf som fortfarande är i drift. Den öppnades redan år 1913 under namnet Vinterpalatset. Det byggdes ursprungligen som en teater men efter att stått oanvänt öppnades det som biograf istället. Den hade då 424 sittplatser. Premiärfilm var det franska dramat Den stora gruvstrejken efter Emile Zolas roman. Salongstaket hade en takkupol med fönster, vilket inte var ovanligt för teatersalonger på den här tiden, men kanske lite märkligt i en biograf. Den var dock täckt underifrån med en järnplåt för att hålla salongen mörk. Hela det gamla vackra innertaket är idag dolt av det nya nersänkta taket. Biljettpriserna var mellan 35 och 75 öre.

Vinterpalatset stängde 1929 och öppnades efter viss ombyggnad som Rita för att senare under 1980-talets början öppnas på nytt men nu som porrbiograf under namnet Zita. I foajén fanns då fyra garderobsliknande automatiska videobås, som endast rymde en besökare i taget. 1991 lyckades LO, som hade hand om fastigheten, bli av med porren och på nytt införa ”vanlig bio”.

Efter filmen kan man med fördel ta ett glas vin och äta en bit mat på Babs som ligger i anslutning till biografen.