På bänken under den stora lönnen kan man sitta och beundra utsikten ner över strömmen.

Anna Lindhagens täppa är en liten park på Södermalm. Parken är uppkallad efter Anna Lindhagen, som arbetade för att bevara gamla idylliska stadspartier på Södermalm. I parken finns ett lusthus från 1776 som numera bär hennes namn. I parken står en mäktig lönn med en soffa runt stammen. Mellan Fjällgatan och Stigbergsgatan på Södermalm ligger några kvarter i 1700-talsmiljö. Det är grusgångar, låga hus, trästaket och grönska om vartannat. Om man kommer från Stigbergsgatan möter man på östra sidan entrén till Anna Lindhagens täppa. Utmed täppan ligger Stigberget som började bebyggas i större omfattning under 1700-talet. Under medeltiden låg stadens galge på denna höjd men den flyttades ut till Skanstull. Trakten har befolkats av skeppare, sjömän och hantverkare men också av en och annan borgare.

Anna Lindhagen är väl värd att läsa mer om, hon var en eldsjäl inom många områden och har haft stor inverkan på hur delar av Stockholm ser ut idag, främst Södermalm.

Vid Fjällgatan finns ett litet museum, Stigbergets Borgarrum, som även det hedrar Anna Lindhagen. ”Borgarrummen” visar hur en borgarfamilj bodde under mitten av 1800-talet.

Njut av grönskan, utsikten och historien.